Vrouwen verpesten het voor vrouwen

De meeste belemmeringen voor vrouwen op de arbeidsmarkt komen van buitenaf, maar soms zitten vrouwen elkaar dwars.

Vrouwenemancipatie in Nederland al helemaal voltooid? Volgens veel mensen is dat zo, getuige de krantenartikelen en ‘geinige’ items op tv op 8 maart: Internationale Vrouwendag. Ik denk dat vrouwen heel veel kunnen bereiken in Nederland, maar ik geloof ook dat vrouwen daarvoor harder moeten werken en meer drempels over moeten.  Zoals:

• Onbewuste beeldvorming van wat mensen denken hoe vrouwen en mannen horen te zijn, wat versterkt en bevestigd wordt door traditionele media, groepsdruk, of op de werkvloer: het management (vaak toch nog mannen). Vrouwen horen bijvoorbeeld sexy te zijn (zie Sunny Bergmans documentaire Sunny side of sex), vrouwen kunnen minder goed leiding geven, vrouwen horen thuis voor de kinderen te zorgen en kunnen dit ook beter dan mannen.

Inemarie en Tobias

• Vrouwen krijgen kinderen en mannen niet. De rechtszekerheid op de werkvloer is nu niet goed geregeld voor vrouwen van mijn generatie. Bijna niemand die ik ken in mijn leeftijdscategorie (30’ers) heeft nog een vast contract, maar vrouwen krijgen natuurlijk nog steeds kinderen (ikzelf nog niet zo lang geleden). Eenmaal zwanger wordt het contract niet verlengd.
  • En dan met zwangerschapsverlof. Degene die heeft bedacht dat vrouwen lichamelijk weer klaar zijn voor een fulltime baan 10 weken na de bevalling, is met zekerheid nooit zelf bevallen! Ik denk echt dat dát een belangrijke reden is dat Nederlandse vrouwen zoveel in parttime banen terecht komen. Het is iets heel anders om je kind met 3 maanden of met 1 jaar naar de crèche, je moeder of de buurvrouw te brengen voor 4 dagen per week. Na 3 maanden zijn je lijf, inclusief borsten, en hormonen er nog niet klaar voor om zoveel weg te zijn bij je kind (het mijne niet in elk geval).
  • En dan heb ik heb nog niet eens over de toegankelijkheid, prijs en kwaliteit van de kinderopvang. NRC Next meldde laatst dat vruchtbaarheidscijfers afnemen met slechte kinderopvang, en dat is weer slecht voor de Nederlandse economie (of we moeten een boel migranten opnemen: maar daarvoor, noch voor toegankelijkere kinderopvang is veel animo bij de huidige regering).
  • En misschien wel het ergste: vrouwen verpesten het voor vrouwen op de arbeidsmarkt. Tenminste in mijn werkveld: regelmatig kom ik vrouwen tegen die voor half geld werken, omdat hun man toch genoeg verdient. Dit is oneerlijke concurrentie! Ontwikkelingssamenwerking is geen vrijetijdsbesteding, maar een vak: ik heb er 4 jaar voor gestudeerd, en ik heb kennis en ervaring die van toegevoegde waarde zijn op die van andere professionals of vrijwilligers. Dat de salarissen in dit vak lager liggen dan gemiddeld is logisch, gezien de doelgroep die het niet al te breed heeft. Maar het loon moet toch mimimaal mijn huur en brood kunnen betalen, èn moet recht doen aan mijn expertise.

Vrouwen zorg er dus voor dat je voor een eerlijke prijs je expertise verkoopt. Dat is dan weer een hindernis minder!

Verschenen als column op de website van WO=MEN (Dutch Gender Platform), maart 2012

Mannen en vrouwen in Nederland zijn nog steeds niet gelijk op de werkvloer:

• Vrouwen verdienen gemiddeld 20% minder dan hun mannelijke collega’s die hetzelfde werk doen.
  • Minder dan 20% van de vrouwen heeft een fulltime baan (waarvan 60% van de vrouwen zonder kinderen en 20% van de vrouwen met kinderen).
  • En de hoogste functies worden nog bijna altijd door mannen vervuld.

Category: Blog · Tags: , ,

5 Responses to “Vrouwen verpesten het voor vrouwen”
  1. Marijke schreef:

Ik beloof bij deze plechtig voortaan hogere salariseisen te stellen.

2. maya schreef:

Helemaal mee eens. En vooral dat laatste punt: vrouwen werken soms voor half geld (om wat voor reden dan ook) en dan glijden we in ons vak een kant op, die we helemaal niet willen!

3. Maaike schreef:

Beste Svika,

Ik zie het meer als dat: ieder mens mannelijke/vrouwelijke periodes doormaken. En dat is voor elk individu (westerse samenleving) weer anders en uniek. Vrouwen verpesten het niet zozeer voor elkaar, maar we missen soms het WIJ gevoel wat weer komt doordat andere vrouwen wellicht een mannelijke periode doormaken.

We moeten niet zozeer in het tegenovergestelde denken man versus vrouw, maar meer in termen van complementair. Hoe vullen we elkaar aan en zoeken we samen de balans in zorg en werk. Bovendien denk ik dat zorgen voor de kinderen ook werken is. Tot 4 jaar voor de kinderen zorgen is ook werk. Helaas niet betaald, maar dat kan een hele gezonde en bewuste keuze zijn. Wat niet wil zeggen dat je vanaf 4 jaar weer carriere kunt gaan maken. Maar goed dat is mijn manier 😉 en iedere vrouw vult het in op haar manier.

Mvg,
    Maaike ter Haar

4. Inemarie schreef:

45% van de vrouwen heeft last van zwangerschapsdiscriminatie, aldus de Commissie Gelijke Behandeling. Van laagopgeleide vrouwen zelfs 67%!

Zie meer: http://altijdwat.ncrv.nl/nieuwsblogs/zwangerschapsdiscriminatie-komt-veel-voor