Sociaal ondernemer kan zonder westers kapitaal

DOOR CARLIJNE VOS − 27/08/13 – Volkskrant

Veel jonge ondernemers ruiken kansen in ontwikkelingslanden. Lokale ‘business angels’ helpen hen met particulier geld op weg.In de Volkskrant

Een platform voor muzikanten in Afrika, schoon drinkwater voor tienduizenden mensen in Indonesië, een modemerk speciaal opgezet voor Indiase zijde. Het zijn maar enkele voorbeelden van successen die jonge Nederlandse ondernemers hebben geboekt in opkomende landen.

Sociaal ondernemen is booming business, helemaal nu het geloof in traditionele filantropische hulp tanende is. Talloze ondernemers en idealisten zoeken hun kansen in het buitenland, vooral in de opkomende landen met indrukwekkende groeicijfers. Veel initiatieven stranden echter op gebrek aan ervaring of relevante netwerken. Vandaar dat ontwikkelingsorganisatie NCDO vier jaar geleden is begonnen met de competitie Ondernemen Zonder Grenzen. Een project dat ondernemers bij de hand neemt in het ontwikkelen van een businessplan en in contact brengt met lotgenoten, lokale ngo’s, ervaringsdeskundigen, coaches en tenslotte investeerders.

‘Veel potentiële ondernemers lopen rond met een geweldig plan, maar weten niet waar ze moeten beginnen’, vertelt projectleider Kaline van Halder. ‘De competitie en de daaraan gekoppelde summercourse is bedoeld om ze op gang te helpen.’

Jaarlijks melden zo’n 150 ondernemers zich bij NCDO. Sommigen hebben vooral behoefte aan coaching,en contact met collega-ondernemers, anderen staan nog aan de startlijn. Uiteindelijk worden twintig ondernemers gekoppeld aan investeerders. Dat gebeurt via BiD Network. Deze organisatie, ooit opgericht vanuit NCDO, heeft een internationaal netwerk van investeerdersclubs en inmiddels wereldwijd 55 duizend aangesloten ondernemers.

’80 procent van alle nieuwe banen in ontwikkelingslanden worden gecreëerd door kleine innovatieve bedrijfjes’, zegt directeur en oprichter Thierry Sanders van BiD Network. ‘Er ligt een groot gat tussen microfinanciering en commerciële financiering vanaf een half miljoen. Wij richten ons op de ‘missing middle’.

In de afgelopen vier jaar koppelde BiD Network 120 ondernemers aan investeerders voor in totaal 16,5 miljoen euro. Opmerkelijke genoeg komen die investeerders steeds vaker uit opkomende landen. ‘Door de groeiende welvaart zijn er steeds meer rijken die hun landgenoten op weg willen helpen; de zogeheten ‘business angels’, vertelt Sanders. ‘Die trend zet zich nu zo hard door dat ik verwacht dat het mkb het Westen op termijn niet meer nodig heeft.’

‘Met een website laten we zien hoe je internet kan benutten’
Inemarie Dekker (32), RuralWeb

‘Ict is booming in Afrika; steeds meer mensen hebben toegang tot internet. Maar als je niet weet hoe je het web moet benutten, blijven veel kansen onbenut. Zo is het idee voor RuralWeb geboren; een website om services te bieden aan ict-gebruikers. Dat kunnen trainingen zijn of handleidingen hoe internet te gebruiken, databanken, bibliotheken of een compleet ‘webinar’; een onlineseminar Engels of landbouwtechniek. De vraag van gebruikers in ontwikkelingslanden breng ik nu in kaart. ‘Na zeven jaar ervaring in ontwikkelingssamenwerking ben ik op zoek naar alternatieven voor traditionele hulp op het gebied van economische opbouw. Wanneer je afhankelijk bent van sponsors kun je niet iets duurzaams opbouwen. Daarvoor heb je een gedegen businessplan nodig. Dat is wat ik nu aan het uitzoeken ben tijdens de zomercursus in de competitie Ondernemen Zonder Grenzen: wat is precies mijn verdienmodel?

‘Een opensourcewebsite en verdienen gaan helaas niet zo goed samen. Ik wil niet voorbijgaan aan de ideële doelstelling van mijn plan – gratis content beschikbaar maken. Dus ik moet in eerste instantie beginnen met fondsenwerving en crowdfunding. Pas als de website draait en een bewezen succes is, kan ik opschalen; adverteerders aantrekken of betaalde apps voor gebruikers introduceren. Dan kan het echt een groot internationaal succes worden.’

www.ruralweb.info

‘We willen jongeren inspireren om ondernemer te worden’
Otto de Kat (26), tlntd (talented)

‘Vier jaar geleden was ik voor het eerst in Zuid-Afrika en daar zag ik hoeveel wij als ondernemer met kennisoverdracht kunnen betekenen voor mensen. Daar geloof ik meer in dan in traditionele hulp. Zelf ben ik meubelmaker, bouwrestaurator en werk ik als projectcoördinator en uitvoerder. Vorig jaar heb ik een bedrijf opgericht dat reizen organiseert voor professionals die hun kennis willen delen in de townships.

Ik heb nu een succesvolle pilot afgesloten, waarin we met vijf professionals in de bouw – loodgieters, elektriciens, metselaars et cetera – en acht locals in acht dagen tijd twee huizen hebben gebouwd. Dat was een geweldige ervaring. Het ging om mensen wier huis door een storm was weggevaagd en die nu onder golfplaten leefden. Het doel is om lokale jongens te inspireren als ondernemer aan de slag te gaan. Ze worden nu door een lokale ngo begeleid.

Voor de reis betalen de Nederlandse professionals zelf en de materiaalkosten heb ik laten sponsoren door Bouwmaat, een bedrijf voor bouwmaterialen. Idealiter haken op termijn de grote bouwbedrijven aan die hun personeel in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen gaan uitzenden om kennis uit te wisselen.

Voor de summercourse heb ik me opgegeven om mijn bedrijfsplan strakker te krijgen. Ik heb een geweldige coach gekregen via Ernst & Young – zelf een Zuid-Afrikaan – en nu leggen we de laatste hand aan het businessmodel. Ik heb veel inspiratie opgedaan in het contact met medecursisten en ervaren ondernemers in het buitenland.’

www.tlntd.nl

Category: Blog · Tags:

2 Responses to “Sociaal ondernemer kan zonder westers kapitaal”
  1. Johnc551 schreef:

Howdy! Would you mind if I share your weblog with my twitter group? Theres lots of people that I think would truly enjoy your content material. Please let me know. Thanks