MyStory Wasstraat – Een verhaal over held, droom en context

MyWorld Event – 25 oktober 2014

wassstraat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afgelopen zaterdag mocht ik samen met Wilde Ganzen de MyStory Wasstraat organiseren.
Deelnemers kregen drie behandelingen van 10 minuten om een verhaal over hun project op te pimpen. Ik gaf ‘behandeling 1’, het vertellen over framing en hoe je een inspirerend verhaal opzet.

Met zo’n inspirerend verhaal kan je mensen bij je project betrekken en hen net zo enthousiast maken als je zelf bent. De held maakt het verhaal persoonlijk voor de toehoorder, de droom geeft het verhaal een emotie mee als ontroering, of inspiratie, en met context-informatie maak je je verhaal begrijpelijk, eerlijk en genuanceerd.

Helden die voorbij kwamen waren natuurlijk Nelson Mandela , maar vaker mensen die betrokken waren bij het project. Zoals een jongen in een rolstoel die dankzij de moeite die zijn ouders hadden gedaan voor een goede opleiding nu een project voor werkgelegenheid voor mensen met een handicap leidt. Of een Zuid-Afrikaanse vrouw die kinderen opvangt in haar eigen huis. Een man in Somalië die zich inzet voor schoon drinkwater in zijn dorp. En een vrouw die zich inzette voor beroepsonderwijs. Inmiddels is zij overleden. De school is gerealiseerd.

Het is best lastig om de held van zijn droom te onderscheiden, zo bleek. Mensen willen na een korte introductie van de held meteen door naar wat die held al heeft bereikt, of wil bereiken. Terwijl je als lezer juist nog veel meer wilt weten over deze fantastische persoon!

Opvallend was ook dat de MyWorld Event bezoeker best bewust is van framing (veel denken bij een arts niet meteen aan een witte man), maar wel heel graag tips wilden over hoe je framing zelf inzet in je verhaal.Wasstraat-Story-Telling1

Bij het laatste onderdeel van de Wasstraat kreeg iedereen feedback op de verhaalopzet. Allemaal gingen ze met een goede opzet voor een inspirerend verhaal naar huis. Van de 15 groepjes deelnemers die elke 10 minuten startten hebben we veel enthousiaste feedback gekregen (‘’Een goed verhaal over framing!’’; ‘’Duidelijke opzet voor het verhaal’’; ‘’Super: de mogelijkheid feedback te krijgen als ik mijn verhaal opstuur naar Wilde Ganzen’’. Het concept van de wasstraat bleek zo goed, dat er zelfs geluiden zijn dat de MyStory Wasstraat internationaal gaat!

Category: Blog · Tags: